Świeżo wyciskany sok na przeziębienie i katar

Plucha, deszcz i śnieg… częste zmiany pogody. Nasz organizm jeszcze w pełni nie przestawił się na zimową porę, a już musi prężyć muskuły, aby nie dać się wirusom i bakteriom, które świetnie wykorzystują ten moment. Zaczyna się niewinnie. Kręcenie w nosie, kichanie, a po chwili katar, kaszel, ból głowy, ból mięśni… Z pewnością znasz te objawy. Szczególnie w okresie, kiedy warunki pogodowe zmuszają organizm do wytężonej pracy, warto wspomóc układ odpornościowy. Mocna odporność sprawi, że bakterie i wirusy pozostaną bez szans.

A co jeśli choroba już nas dopadła? Oczywiście najważniejsze to jak najszybciej wzmocnić organizm dostarczając mu jak najwięcej składników odżywczych. Doskonałym sposobem są świeżo wyciskane soki, które zawierają bardzo skoncentrowaną dawkę witamin, minerałów, a także enzymów. Nie obciążają przy tym układu trawiennego, a składniki odżywcze błyskawicznie trafiają do krwioobiegu. Dzięki temu nasz organizm nie traci energii na trawienie i może ją przeznaczyć na zbudowanie silnej armii, która skutecznie odeprze atak intruzów 🙂

A co powinno się znaleźć w soku, gdy dopadnie nas przeziębienie? Oto kilka propozycji:

Cytrusy

Owoce cytrusowe są najczęściej kojarzone z witaminą C. I chociaż nie są najbogatsze w witaminę C (dużo bogatszym źródłem jest np. natka pietruszki) to zawierają jej bardzo solidną porcję. W dodatku są niezwykle soczyste i bardzo lubiane nawet przez najmłodszych.

Ananas

To jeden z najsmaczniejszych owoców. Soczysty, orzeźwiający z tropikalną nutą słodyczy. Kojarzy się z latem i wakacjami. Ananas to jednak dużo więcej niż smak tropików. To przede wszystkim wartości zdrowotne, które ten owoc zawdzięcza głównie dzięki kryjącej się w nim bromelainie. Sok z ananasa podnosi odporność, zapobiega stanom zapalnym, działa antybakteryjnie i w efekcie zapobiega przeziębieniom.

Jedno z badań przeprowadzone w 2014 r. z udziałem dzieci w wieku szkolnym wykazało, że dzieci które codziennie piły sok z ananasa rzadziej dopadała infekcja, a te które zachorowały wracały szybciej do zdrowia.

Imbir

Imbir stosowany jest od stuleci na takie dolegliwości jak przeziębienie i katar. Gdy dopadnie Cię przeziębienie nie powinno zabraknąć tej niezwykle aromatycznej przyprawy. Imbir rozgrzewa od wewnątrz, działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwbólowo (okazuje się, że może być równie skuteczny jak Ibuprom). Warto dodać, że pomaga również oczyszczać zatoki, które podczas przeziębienia i grypy mogą dawać o sobie znać.

Zielone liście

Zielone liście w porównaniu z owocami cytrusowymi czy ananasem to mało soczysty składnik. Jednak zielonych liści nie powinno zabraknąć w sokach, zwłaszcza wtedy, gdy Twój organizm potrzebuje wsparcia. Dlaczego? Te warzywa są bogate w witaminy i przeciwutleniacze. To właśnie zielone liście należą do najbardziej odżywczych pokarmów na świecie. Najzdrowsze są te, które posiadają intensywny zielony kolor (jarmuż, szpinak, natka pietruszki).

Kurkuma

To bliska kuzynka imbiru i cenne źródło kurkuminy, związku który posiada silne działanie przeciwzapalne. Wystarczy 1-2 cm świeżego kłącza kurkumy, by cieszyć się jej właściwościami zdrowotnymi. Dodając do soku kurkumę wzmocnisz swoją odporność, dzięki czemu szybko pozbędziesz się przeziębienia czy grypy.

Nie daj się przeziębieniu. Pij świeżo wyciskane soki.