Alergeny

Alergie pokarmowe dotykają coraz więcej osób dorosłych i dzieci. Mogą powodować objawy skórne (wysypki, obrzęki, atopowe zapalenie skóry), objawy ze strony przewodu pokarmowego, a także poważny wstrząs anafilaktyczny.  Dbając o bezpieczeństwo naszych klientów poniżej przedstawiamy listę produktów najczęściej uczulających, które znajdują się w menu Fresh Na zdrowie!

  • mleko oraz produkty na jego bazie:

1

◦ shake- mleko, jogurt, ◦ tortille – serek kanapkowy, ser pleśniowy, mozzarella, feta ◦ misa- granola: „może zawierać śladowe ilości mleka” ◦ sałatki – parmezan, ser kozi, feta, ser pleśniowy, mozzarella

  • gluten oraz produkty na jego bazie: ◦ misa – granola: owies, płatki owsiane, mąka owsiana, mąka jęczmienna, ◦ tortille – placek pszenny
  • soja oraz produkty na jej bazie: ◦ misa – granola: lecytyna sojowa, ◦ tortille – szynka ◦ sałatka- kurczak
  • orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie: ◦ misa- granola: „może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych” ◦ sałatka – orzech włoski, płatki migdałów
  • ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie: ◦ tortilla- łosoś ◦ sałatka – anchois, łosoś wędzony, pstrąg wędzony,
  • jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie: ◦ sałatka – jajko
  • gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie: ◦ sałatka – musztarda

    Dietetyczka   Monika Langier