Jakie korzyści dla zdrowia ma chlorofil?

chlorofil glowne

Zazwyczaj mówiąc o właściwościach zdrowotnych warzyw i owoców wymienia się witaminy i minerały. Rzadziej słyszymy o innych bardzo cennych składnikach takich jak np. chlorofil. To bardzo cenny i jedyny w swoim rodzaju składnik występujący w dużych ilościach w niektórych algach oraz zielonych warzywach.
Chlorofil to zielony pigment, który nadaje roślinom zielony kolor. Jakie korzyści niesie za sobą spożywanie chlorofilu? Ogromne. Potwierdzają to liczne badania naukowe z całego świata.
Rośliny potrzebują chlorofilu do wzrostu. To właśnie dzięki chlorofilowi możliwy jest proces fotosyntezy, w którym dwutlenek węgla, woda i słońce zamieniane jest w pokarm dla roślin i tlen, którym oddychamy. Jednak tlen to nie jedyna korzyść, którą czerpiemy z roślin. Do czego potrzebny jest nam chlorofil?

Właściwości chlorofilu

1. Broń w walce z chorobami nowotworowymi

Chlorofil doczekał się wielu badań dowodzących jego skuteczności w walce z rakiem. Pigment ten posiada właściwości wiążące metale ciężkie przez co blokuje ich wchłanianie przez organizm. Naukowcy odkryli, że podobne działanie ma również w stosunku do substancji kancerogennych.

2. Chlorofil potrafi zwalczać stany zapalne

Coraz więcej osób cierpi na chroniczne stany zapalne. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę z tego, że przewlekłe zapalenie jest odpowiedzialne za rozwój prawie każdej choroby. Stan zapalny to naturalna reakcja organizmu na atak intruzów takich jak bakterie czy wirusy. Jednak przewlekłe stany zapalne są dla Twojego organizmu niebezpieczne. Dlatego tak ważne jest zapewnienie sobie składników, które wzmocnią układ odpornościowy i będą w naturalny sposób chronić przed powstawaniem stanów zapalnych, a nawet eliminować już powstałe zapalenia. Chlorofil robi to wyjątkowo skutecznie. Wykorzystywany jest do leczenia m.in. zapalenia zatok, trzustki czy artretyzmu. Przyspiesza gojenie się ran.

chlorofil

3. Oczyszcza organizm

Chlorofil to jeden z najskuteczniejszych, w pełni naturalnych produktów oczyszczających organizm z toksyn. Jego właściwości wiążące wspomagają usuwanie z organizmu trujących związków takich jak np. rtęć. Ma zbawienne działanie na wątrobę, która jest największym filtrem w Twoim organizmie. Chlorofil usuwa pozostałe resztki z przewodu pokarmowego, dba o czystość jelit i wspomaga metabolizm. To właśnie dlatego stosowany jest przez wielu przy odchudzaniu.

4. Posiada właściwości alkalizujące

Dzisiejsza dieta większości ludzi przeważa w pokarmy zakwaszające. Brak równowagi kwasowo-zasadowej może być przyczyną wielu problemów zdrowotnych. Zielone liście i zawarty w nich chlorofil posiadają silne właściwości odkwaszające i dbają o właściwą równowagę pH.

Gdzie szukać chlorofilu?

Najwięcej jest go w algach o nazwie chlorella. Jednak w zielonych liściach jest go również pod dostatkiem. Bardzo bogate w chlorofil są: natka pietruszki, liście szpinaku, rukiew wodna, rukola, zielona sałata. Ale tak naprawdę znajdziesz ją w każdym zielonym liściu. Im ciemniejszy kolor, tym więcej chlorofilu. Aby dostarczyć sobie dużą dawkę chlorofilu z zielonych warzyw najlepiej zjadać je na surowo. Wysoka temperatura sprawia, że chlorofil szybko ginie.
Warto codziennie pić zielone koktajle i soki bogate w ten zadziwiający roślinny barwnik. Wystarczy garść zielonych liści połączona z ulubionymi owocami by powstał pyszny sok lub koktajl.
Polecam!